Hvornår kan jeg få barselsdagpenge?

Det kan være en stressende tid, når man har en nyfødt i hjemmet, og gerne vil nyde tiden som nybagt mor, men samtidig skal bekymre sig om økonomien. Derfor har man mulighed for at få barselsdagpenge, så man kan slappe lidt af sammen sin baby. Der er dog forskellige betingelser, som gælder, når man skal modtage barselsdagpenge.

Hvorvidt du kan modtage barselsdagpenge afhænger blandt andet af din situation, i forhold til om du er lønmodtager, studerende, nyuddannet eller ledig. Er man for eksempel lønmodtager, er der nogle særlige krav for, hvor mange timer, man skal have arbejde op til sin orlov. Som studerende kan man få barselsdagpenge enten, hvis man er fuldtidsansat ved siden af, er i lønnet praktik eller har taget orlov fra studiet og meldt sig ledig i sin a-kasse. Som nyuddannet skal man enten have afsluttet en erhvervsrettet uddannelse på minimum 18 måneder inden for den sidste måned op til fødslen, eller man skal have afsluttet sin uddannelse senest 46 uger efter fødslen og være meldt ledig i sin a-kasse. Som kontanthjælpsmodtager kan man intet få, men hvis man er på dagpenge og meldt ledig i sin a-kasse, kan man. Der er altså forskellige krav, når det kommer til at modtage barselsdagpenge.

 

Så meget kan man få i barselsdagpenge

Som det første skal man selvfølgelig vide om, man er berettiget til barselsdagpenge, men dernæst er det også vigtigt at vide, hvor meget man kan få. Som lønmodtager udregnes beløbet alt efter, hvor mange timer, man har arbejdet, og hvad ens timeløn er, men man kan højst modtage 4300 kr. Som studerende afhænger det igen af, hvilken situation du er i, men der er mulighed for at få ekstra SU-klip, hvis du modtager SU. Som nyuddannet kan du før fødslen få 3075 kr. og efter få 3525 kr. Til sidst kan man på dagpenge få samme beløb i ugen i barselsdagpenge, som man får i arbejdsløshedsdagpenge, igen højst op til 4300 kr.