Her får skimmelsvampen frit løb

Skimmelsvampen elsker fugt. Hvad er et af de mest fugtige rum i hjemmet? Du ved det godt. Badeværelset er det sted, skimmelsvampen elsker at spire, gro og bo. Særligt hvis du glemmer at lufte ud.

Skimmelsvampen er efterhånden en kendt plage i danske hjem. Kombinationen af fugten fra et varmt bad og en lidt mør fuge i brusekabinen kan være begyndelsen for skimmelsvampen. Den elsker det. Svampen kan virke harmløs, men den spreder giftige stoffer, som er farlige for både mennesker og dyr. Det er derfor vigtigt at sikre et godt indeklima på badeværelset.

Det er derfor vigtigt at gå op i at fjerne de små sorte pletter langs brusekabinens rist. Som tidligere nævnt er skimmelsvamp farlig for os mennesker. Hvis du bor et hus med skimmelsvamp, er der en række forskellige symptomer, der kan påvirke dig og dit helbred. På længere sigt kan du blive syg af at bo i et hus med skimmelsvamp. Husk derfor på at du skal lufte ud, særligt på badeværelset, men også alle huset andre rum, da du derved mindsker risikoen for at skabe den rette grobund for skimmelsvamp.

Men hvis skimmelsvampen har sat sig fast, kan den være svært at få den helt væk. Skimmelsvampen sætter sig oftest som mørke plamager, og gør dine fuger og fliser triste at se på.

Gå i dybden, gør det selv og få det gjort

Den lidt møre fuge, som jeg omtalte tidligere, er faktisk mere skyldig, end hvad det blotte øje ville antage. Fugen giver typisk de bedste livsbetingelser, for skimmelsvampen opstår. Hvis en enkelt fuge er gået løs, eller der er en revne i den, som der kan komme vand ned i, kan der dannes skimmelsvamp inde bag fugen. Hvis dette sker, kan det være endnu mere besværligt og omfattende at få bugt med svampen.

Det som der kan være en god investering for dit badeværelse, er at skifte fugerne mellem fliserne i din brusekabine ud med 5. års mellemrum. På den måde sikrer du et bedre indeklima mod skimmelsvamp, og du får lettere ved at starte forfra med god udluftning og rengøring.

Hvis du vælger selv at skifte fugen, skal du være opmærksom på, at du får fjernet hele den gamle fuge. Hvis fugen er af mørtel, er det dog straks mere kompliceret at fjerne den. Dette kræver hammer og mejsel, og du skal være forsigtig, så du ikke også rammer fliserne. Her kan det være en fordel at alliere sig med en professionel. Hvis fugen er af silikone, kan du dog sagtens selv begive dig ud i at lave nye. Brug gerne en hobbykniv til at fjerne fugen. Husk dog når du skal ligge en ny fuge, at typen du anvender er vådrumssikret, så resultatet bliver tæt.

Det hele lyder måske en smule uoverkommeligt, og det kan derfor være fristende at benytte de helt skrappe rengøringsmidler, for at prøve og fjerne svampen i stedet, men dette afhjælper oftest ikke problemet og er samtidig dårligt for vores grundvand.
Så hvis du er angrebet, så anbefaler jeg at du skifter fugen, enten selv eller får hjælp. Jeg anbefaler, at du derefter går i dybden med rengøringen og at du husker at få det gjort. Ellers er det forfra.