Tænker I på medarbejderens ergonomi?

Vi tilbringer flere og flere timer foran skrivebordet, siddende inaktivt foran en computer. Dagene byder på meget lidt afveksling og aktivering af kroppen, og det er faktisk noget, der går ud over kroppens sundhed såvel som medarbejderes produktive evner i løbet af arbejdsdagen.

Der findes flere måder at indtænke ergonomi og aktivering af kroppen, og det bør naturligvis starte lige der, hvor medarbejderen tilbringer størstedelen af sin tid: ved skrivebordet.

El skriveborde

Selvom du sidder ned, slapper din krop faktisk ikke af. I hvert fald ikke, når du har siddet ned over en længere periode. I stedet sker der det, at der opstår mange spændinger i din krop, og inaktiviteten påvirker alt fra din fedforbrænding til din evne til at koncentrere dig. Faktisk sløver det blodcirkulationen, når vi sidder længe og er inaktive, hvilket medfører øget belastning på kroppen – som blandt andet kommer til udtryk ved stiv nakke, tunge skuldre og et tungt, ukoncentreret hoved. Og det er vel næppe nødvendigt at uddybe, hvilken effekt træthed og koncentrationssvigt har på evnen til at arbejde effektivt og produktivt.

Løsningen er et hæve sænke skrivebord. Ganske enkelt fordi det giver den ansatte mulighed for at rejse sig op og arbejde i en ny position, der vil aktivere kroppen på ny og sørge for, trætte kropsdele og et træt hoved ikke bliver aktuelt.

Faktisk anbefales det, at man står op og arbejder 15 min. pr. time. Det vil give fornyet energi, da kroppen aktiveres, hvilket arbejder positivt for forbrændingen, giver mental energi og påvirker humøret positivt. Ikke nok med at produktiviteten stiger, så bliver den generelle arbejdsglæde altså også forhøjet.

Variationen mellem at sidde og stå i løbet af arbejdsdagen er nøglen til sunde og glade ansatte. Desuden er inaktivitet på grund af stillesiddende jobtyper decideret farligt, da man end ikke med regelmæssig motion kan modvirke det slid, stillesiddende arbejde forvolder.

Generelt anbefales det at tænker variation i arbejdsdagen ind i alle aspekter af dagen. Har i en virksomhed med mange møder? Så skift fra det traditionelle langbord til at stå op om caféborde eller lignende. Det er de små ting, der gør den store forskel.