Sådan vælger du din ønske-efterskole

Valget om efterskole er et af de største i et barns liv. En tur på efterskole er med til at forme et yderst vigtigt år af et barns liv. Det er sjældent, at et barn fortryder at have gået på efterskole, men det er dog vigtigt at gøre oplevelsen så god som overhovedet mulig. Det første spørgsmål, der skal stilles, er, hvorfor du gerne vil på efterskole?

  • Er det for at udvide horisonten?
  • Er det for at møde nye mennesker?
  • Er det for at lære noget nyt?
  • Er det for at fordybe sig?

Når man kan svarer på disse ting, har man et bedre overblik over, om man skal på efterskole, og hvilken slags efterskole man skal vælge. Er det en lidt standard efterskole, hvor fokusset er en bred faglighed og de sociale relationer. Eller er det muligheden for at fordybe sig i noget, man holder af, og som man gerne vil etablere venskaber på baggrund af. I så fald kunne en kristen efterskole være en god mulighed – f.eks. Sædding Efterskole, der er en efterskole i Jylland, med kristne værdier og fokus på barnets livskvalitet (man behøver dog ikke nødvendigvis være from kristen for at gå på en sådan efterskole).

Hvilke overvejelser skal man gøre?

Når det kommer til valget af, hvilken efterskole man skal vælge, så er der en række overvejelser, man kan gøre sig:

  • Hvor ligger efterskolen? Ligger den et forholdsvis praktisk sted, hvis nu barnet skal hjem en weekend? Hvis man bor i Jylland, kan det være fordelagtigt at vælge en efterskole i Jylland.
  • Hvad koster det? Der er forskel på prisen, så tjek om efterskolen ligger inden for dit prisleje.
  • Hvad er fokusset? Hvis barnet gerne vil have fokus på noget specifikt som f.eks. idræt eller kristendom, så vælg ud fra de kriterier.
  • Hvad siger folk om efterskolen? Har efterskolen gode anmeldelser – spørg eventuelt personer (eller deres forældre), som har gået på efterskolen, hvad de syntes om opholdet.
  • Tag til åbent hus, og se hvad efterskolen helt præcist er for noget.

Tal med hinanden – barn og forældre imellem

I sidste ende er det vigtigste jo, at barnet har det godt. Hvis de kan lide at gå på efterskolen, eller kan lide hvad efterskolen tilbyder, så skal de have det endelige ord – det er trods alt dem, der skal gå der. Som forældre gælder det om at tjekke alle de logistiske ting, tjekke om forholdene er i orden. Når så du har sagt god for det udvendige, så er det op til barnet og tjekke det indvendige. Snak dog med hinanden inden valget tages – hvad synes den anden part om valget? Hvis det viser sig, at valget ikke var optimalt, og at barnet ikke synes om at være der alligevel, så tag snakken igen. Er de sikrer på, at de ikke længere ønsker at gå der? Hvis ja, så ikke lad dem i stikken derinde et helt år. Men det er dog de færreste, som fortryder efterskoleopholdet.