Sådan skærer du varmeregningen ned – fra ét lag til to

Én af de helt store økonomiske faldgruber, som vi desværre ofte falder i, er at hælde penge ud til månedlige el- og varmeregninger. Det kan være svært at lægge mærke til ændringer heri, hvis de ikke er særligt drastiske – måske ser vi slet ikke ændringerne, fordi vi er flyttet ind i gamle boliger. Vores referenceramme for sammenligningen af el- og varmeregninger er derfor ganske smal, og vi betaler oftest vores regninger uden at tænke videre over det.

Det kan dog give mening at anskue regningerne henover flere år, så der kan ses nogle mønstre. Hvis der er store stigninger, så kan dette skyldes utætheder i boligen, hvor varmen fiser direkte ud af. Her kan lavenergivinduer være løsningen.

Lavenergivinduer i gamle bebyggelser

En af de typiske årsager til stigninger i varmeregningerne er vores utætte vinduer. Radiatorer placeres ofte under vinduer, og hvis det givne vindue er utæt, så fyrer vi generelt bare for fuglene. En let metode til at tjekke for utætheder er simpelthen at holde hænderne tæt ved vinduet. Hvis du mærker kulde eller træk, så kan dette indikere utætheder.

Du kan derfor overveje at erstatte disse gamle vinduer med lavenergivinduer. Forskellen herpå er ganske simpel. Ældre bebyggelser har ofte vinduer af en vis alder, og disse er enten vinduer i ét eller to lag. Lavenergivinduer produceres i to lag, hvor i mellem der findes en gasart, der foretager isolering.

Investering i fremtiden

Denne gas er med til at holde varmen indendørs, og en investering i et vindue som dette vil reducere dine fremtidige varmeregninger betydeligt. Det kan virke som en større investering at foretage i øjeblikket, men det kan have rigtigt positive effekter på dine månedlige varmeregninger. Mange bække små giver en stor å, og det samme gør sig gældende for månedlige regninger, der er uforholdsmæssigt store. Besparelser her på kan løsne din økonomi betydeligt.

Der er desuden ikke nogen særlig grund til at frygte for investeringer i forbedringer af boligen. Vinduer har oftest garantier på op til et årti eller mere, hvorfor fejl og mangler aldrig falder tilbage på dig som kunde. Derfor er det ganske risikofrit at installere lavenergivinduer i boligen. Kickstart projektet med et lån og få udskiftet vinduerne snarest muligt.