Når stengulvet trænger til en kærlig hånd

Det kan være nødvendigt at få taget et kig på sine stengulve, hvis overfladen begynder at blive mat eller danne revner og få et krakelerende udseende. Det handler om at vedligeholde gulvet og sørge for, at det ikke først skal repareres, hvis først skaden er sket, da dette kan gå hen og blive en dyr affære. Du behøver ikke nødvendigvis smide mange penge efter et helt nyt stengulv. Faktisk kan de fleste stengulve repareres og komme til at fremstå så godt som nye igen, hvis professionelle fagfolk får fingrene i det.

Kan alle typer stengulve renoveres?

De mest anvendte og populære stengulve, der er at finde hos private og erhverv, er typer som marmorgulve, betongulve, terrazzogulve, travertingulve og marmorsplitgulve. Fælles for disse stengulve er, at de kan renoveres og skal hen over tid også holdes vedlige, hvis man ønsker at opnå den bedste kvalitet og udseende på det.

Når det kommer til renovering og reparation af stengulve, kræves det, at erfarne gulvmænd yder arbejdet, da det kan blive en bekostelig omgang, hvis man selv går i gang, og arbejdet ikke bliver udført korrekt. Uddannede fagfolk kommer med det rette udstyr og maskiner, der skal til, for at udbedre eventuelle skader. Disse maskiner, de såkaldte diamantslibningsmaskiner, er udviklet til at tage nøjagtig hånd om dit stengulv og udbedrer skræmmer, revner og andre skader, der måtte være, så gulvet fremadrettet samtidig sikres for en nemmere rengøring og vedligeholdelse.

5 typer stengulve – vedligeholdelse af dem

Betongulv:
Betongulve er kendt blandt både erhverv og privat med sin styrke og evne for modstand. Alligevel er betongulve også skrøbelige og sarte over for fx farvestoffer, og hermed kan gulvet godt med tiden modtage pletter og plamager, hvis man ikke har det fornødne overfladebehandling. Er skaderne først sket, og trænger betongulvet til en opfrisker, vil de fleste gulvfirmaer komme ud og udføre en diamantslibning, der sliber gulvet i en tilpas høj hastighed, som efterlader gulvet smukt og uden mærker fra slibningen. Herefter vil der blive lavet en finere slibning for til sidst at polere gulvet og lægge en forsegling.

Marmorgulv:
Marmorgulv er et unikt og ekstravagant gulv, lavet af en kalkstensart, der er yderst velegnet til forarbejdning. Marmorgulve findes i flere farvevarianter, både ensfarvet og med nuanceforskelle, der gør udtrykket mere levende.
Trænger dit marmorgulv til en vedligeholdelse eller en slibning, er det en god idé at få udført dette, da ikke alene gulvets udseende vil komme til at forbedres markant, men du vil samtidig opnå et sundere og mere modstandsdygtigt gulv, grundet den afsluttende forsegling.

Terrazzogulv:
Terrazzogulve var yderst kendte i 70’erne, men det unikke og mosaiklignende gulv er så småt ved at vende tilbage til danskernes valg af gulv til fx badeværelset. Med dets helt utrolige udtryk, er det samtidig et fornuftigt holdbart materiale, der er lavet af en blanding af cement og eksempelvis granit- eller marmorskærver.
Det er vigtigt at vedligeholde et terrazzogulv, for lige så smukt og unikt det kan se ud, lige så kedeligt og trist kan det fremstå, hvis det først er blevet udsat for megen slitage. Idet gulvet ikke kan tåle kalkafrensning med syreholdige produkter, er en lettere og fin slibning den eneste både du kommer i bugt med revner og kalkplamager fra vand. Få derfor en erfaren gulvmand til at udføre en korrekt diamantslibning i den passende hastighed med derefter en polering og forsegling af gulvet.

Travertingulv:
Har du et travertingulv i ét af din boligs rum, vil du hurtigt bemærke en større synlighed, takket være gulvets evne til at gøre et rum mere åbent og lyst. Travertinflisen er nemlig særdeles populær grundet dens lyse og minimalistiske udtryk.
Har dit travertingulv været udsat for en renovering og behandling, er det nødvendigt med den korrekte vedligeholdelse fremadrettet. Det betyder en god gang støvsugning med gulvvask i passende mellemrum. Fjern al sæben efter gulvvasken, så der ikke sætter sig sæberester på stenoverfladen. Sørg også for at tørre spildte drikkevarer op fra gulvet, så der ikke bliver dannet misfarvede pletter.

Få hjælp til dine stengulve

Har du brug for en professionel hånd til at tage sig kærligt af dine gulve, eller har du brug for hjælp til slibning af stengulve, står Jysk Gulv klar til at udføre et topført arbejde, så dine gulve atter kommer til sin ret. Det kan være bekosteligt at få fagfolk til at udføre arbejdet for én, men i forhold til prisen, det kan ende op i, hvis man selv begiver sig ud i renoveringen af sine gulve, så er det alle pengene værd, hvis du smider dem efter en kompetent gulvmand.