Gode tips til alle græsnørder – sådan får du en flot græsplæne

Vi har alle vores nørderier, og når det kommer til haven og de grønne fingre, er der mange, der konkurrerer med naboen om at få den flotteste græsplæne og den pæneste have. Nedenfor finder du gode tips til, hvordan du kan få en flot græsplæne, hvad end du er en græsnørd eller ser charmen i at have mos i haven.

Tips til den nørdede græsentusiast

Ser du helst din græsplæne tæt og ikke med spor af ukrudt? Løsningen er en såkaldt tre-trinskur, hvor du 1) skal fjerne alt mosset, 2) gøre den sure jord glad og 3) styrke græsset, så det bliver stærkt og tæt.

  1. Start med at rive det meste af græsplænens mos væk eller vand, som alternativt, plænen over med et mosdræbende produkt. Riv derefter det døde mos væk og så dernæst en blanding græsfrø på det ”døde” område.
  2. Din græsplæne er bedst levende med en pH-værdi på 7, så test din plæne med en jordbundstester, så du kan måle pH-værdien. Viser jorden sig at være for sur, kan du strø kalk ud over.
  3. For at styrke din græsplæne, skal du sørge for at gøde den med gode næringsstoffer og slå græsset jævnligt i en højde på 3-4 cm henover foråret og efteråret. Om sommeren bør du slå det i en højde på 6 cm, så du hermed undgår, at den tørrer ud, og græsfarven bliver trist at se på. Klik her og find din nye robotplæneklipper.

Tips til mosfanen

Mos kan være noget så rart at træde ud på med bare fødder, og hører du til den havetype, der rent faktisk ser charmen i at have mos på græsplænen, så læs med her.

  1. Undgå at gød din græsplæne mere end højst nødvendigt, for jo mere du gøder den, jo oftere skal du også slå plænen.
  2. Vil du anvende områder i haven til bestemte formål, fx fodboldbane, kan du rive mosset op med en rive på kryds og tværs i løbet af foråret.
  3. Når mosset er revet op, skal der spredes nye græsfrø på de ”nøgne områder”, og på den måde kan du både kombinere praktisk have med behageligt- og blødt underlag.