Bankrådgiverens råd til lån

Undrer du dig over, hvorfor nogle mennesker kan låne penge i banken, mens andre ikke kan? Ønsker du at optage et lån, men er i tvivl om, hvorvidt det kan lade sig gøre? Læs mere om, hvilke overvejelser bankrådgiveren gør sig, når han/hun skal vurdere, om I kan låne penge.

Kan du spare op?

Når du beder om et lån, går din bankrådgiver i gang med at vurdere, om du er kreditværdig. Det kan du faktisk selv gøre en del for at være. Hvis du eksempelvis sidder i et godt job med en god løn samt bor til leje i en lejlighed ser det umiddelbart fornuftigt ud. Men hvis du ingen opsparing har – selvom du ikke har overtræk på kontoen – så vil banken give afslag på lånet. Hvis du ikke er i stand til at spare en del op af din løn pr. måned, hvordan kan du så betale af på dit lån? Så første råd lyder altså på; spar penge op. Når din bankrådgiver kan se, at du over en længere periode har sparet penge op hver måned, så vil han/hun være mere tilbøjelig til at tro på, at du kan betale af på et lån.

Kan du afdrage på din gæld?

Hvis du og din familie har boet i et hus i 10 år og har stiftet gæld for at købe huset, men nu ønsker at låne penge for at bygge en udestue, vil bankrådgiveren overveje følgende. Nu vil rådgiveren ikke kigge på opsparingen i bankbogen, men snarere på forholdet mellem husejerens gæld og værdien af husejeren aktiver. Værdien af aktiveren skal nemlig helst være højere end gælden. Jo mindre gælden er i forhold til aktiverne, jo mindre risiko løber banken for at låne dig penge, og jo større sandsynlighed er der for et ’ja’ fra banken. Så sørg for at afdrag på din gæld.

Kan du betale uforudsete udgifter?

Sidst, men ikke mindst, ser bankrådgiveren på forholdet mellem din gæld og din indtægt. Selvom boligejere har gæld fra eksempelvis studiet, er der stadig mulighed for at låne penge. Hvis banken kan se, at begge partner har en høj indtægt og mange år til at tilbagebetale lånet, kan boligejerne god låne penge. Desuden vurderer bankrådgiveren, hvorvidt man også har penge til at betale uforudsete udgifter.

Læg et budget

Sidst, men ikke mindst, vil bankrådgiveren blive glad, hvis han/hun ser at vedkommende har et budget. Så ved bankrådgiver at der er styr på økonomien, gæld og fremtidige udgifter.